Hoe werkt een uitvaartverzekering?

budget-uitvaart-rotterdam-nieuw-1

Wat is een uitvaartverzekering en hoe werkt het? Daar gaan we je nu meer over vertellen.

Met het afsluiten van een uitvaartverzekering ben je verzekerd voor de kosten die gemaakt moeten worden bij jouw uitvaart. Door het betalen van een maandelijkse, kleine premie, voorkom je dat nabestaanden voor de hoge kosten van een begrafenis of crematie moeten betalen. De verzekering keert namelijk een vast, van te voren afgestemd, bedrag uit bij het overlijden. Daarbij maakt het niet uit alle premies betaald zijn of slechts een (klein) gedeelte van de looptijd van de premiebetalingen.

Om te bepalen voor welk bedrag je je het beste kunt verzekeren, kan het goed zijn om vooraf een inventarisatie te maken van de eigen uitvaartwensen. Middels een voorbespreking met de uitvaartondernemer, kun je je wensen laten vastleggen in een wilsbeschikking en tevens een geschat bedrag voor de toekomstige uitvaartkosten krijgen. Ook hiermee kun je jouw nabestaande ontlasten. Zij hoeven dan niet, of minder, na te denken over de details van de uitvaart en wat te doen bij een overlijden.

Waar je met de meeste verzekeringen jezelf of een ander verzekert tegen een risico, is er bij uitvaartverzekering geen sprake van een verzekering tegen een risico, maar een vaststaand feit. Vroeger of later zal je overlijden en de kosten voor de uitvaart zullen gemaakt gaan worden. Bij jouw overlijden ontvangen de nabestaanden een geheel verzorgde uitvaart (uitvaart in natura) of een geldbedrag waarmee ze zelf kunnen bepalen wat er mee gedaan dient te worden.

Het zal je dan ook niet verbazen dat veel mensen kiezen voor een uitvaartverzekering. Maar liefst 70% van de Nederlanders sluit dit type verzekering af.

Welke uitvaartverzekering kies je?

In principe zijn er vier soorten uitvaartverzekeringen. Wij vertellen je hier nu meer over.

Naturaverzekering

Bij dit type uitvaartverzekering verzeker je niet voor een bepaald uit te keren bedrag maar voor het recht op het krijgen van diensten. Bij het overlijden keert de uitvaartverzekeraar uit in de vorm van vervoer, catering, de rouwkaarten en kosten voor het begraven. Ongeacht hoeveel de prijzen voor deze diensten door de jaren aan inflatie onderhevig zullen zijn, behoud je het recht op een bepaalde kwaliteit dienstverlening.

Kapitaalverzekering

Ongeveer even vaak als een naturaverzekering, wordt een kapitaalverzekering afgesloten. Bij een kapitaalverzekering verzeker je je voor een bepaald uit te keren bedrag bij het overlijden. De kapitaalverzekering is een uitvaartverzekering met meer vrijheid in de invulling van de uitvaart, omdat de nabestaanden zelf kunnen bepalen hoe ze het uitgekeerde bedrag gaan uitgeven.

Combinatie uitvaartverzekering

Het is ook mogelijk een naturaverzekering te combineren met een kapitaalverzekering. Verzekeraars bieden deze combinatie uitvaartverzekering steeds vaker aan omdat er in toenemende mate vraag naar is.

Met een combinatie uitvaartverzekering zijn de belangrijkste diensten gedekt (in natura), zoals het vervoer, de opbaring en de druk van rouwkaarten, maar wordt er daarnaast ook een van te voren bepaald bedrag uitgekeerd dat aangewend kan worden voor andere doeleinden.

Natura sommenverzekering

Waar je bij een kapitaalverzekering niet verplicht bent het uitgekeerde bedrag aan te wenden voor de uitvaart(kosten) en bij een naturaverzekering de diensten worden gedekt, is het ook mogelijk een vast bedrag te verzekeren dat uitgekeerd wordt, maar wel verplicht aan de uitvaart uitgegeven moet worden.

Vrije keuze

Wees je er van bewust dat je, ongeacht waar je je uitvaartverzekering ook afsluit, altijd zelf de keuze hebt in welke uitvaartondernemer je wilt inschakelen voor de uitvaart. De uitvaartondernemer zal de polissen namens jouw nabestaanden incasseren bij de betreffende verzekeraar. In het geval van een Naturaverzekering kan het wel zijn dat de verzekeraar een lager bedrag uitkeert dan de polisdekking wanneer men voor een andere uitvaartondernemer kiest. Het is in dat geval altijd raadzaam om vooraf even te informeren bij de verzekeraar welk bedrag er uitgekeerd zal worden, zodat er een gedegen afweging gemaakt kan worden.