Hoe een eigen afscheid te regelen?

budget-uitvaart-rotterdam-nieuw-1

Het regelen van een afscheid van een dierbare kan een emotionele en overweldigende taak zijn. Het is echter belangrijk om een eigen afscheid te regelen, zodat de herinnering aan de persoon die is overleden op een persoonlijke manier wordt gevierd. Hieronder staan enkele stappen die u kunt nemen om een eigen afscheid te regelen.

Stap 1: Bepaal de wensen van de overledene

Als eerste is het belangrijk om te bepalen wat de wensen van de overledene waren. Had de persoon bijvoorbeeld specifieke wensen voor zijn of haar uitvaart? Was er een specifieke locatie waar de persoon begraven of gecremeerd wilde worden? Had de persoon een specifieke muziekkeuze of bloemenwens? Het is belangrijk om deze wensen zo goed mogelijk te respecteren.

Stap 2: Kies een uitvaartcentrum

Eenmaal de wensen van de overledene bekend zijn, kunt u een uitvaartondernemer en uitvaartlocatie kiezen, zoals een uitvaartcentrum of crematorium. Zij kunnen u helpen bij het regelen van de uitvaart en kunnen u adviseren over de verschillende mogelijkheden.

Stap 3: Bepaal datum en tijdstip van de uitvaart

In overleg met de uitvaartondernemer kiest u een datum en tijdstip voor de uitvaart. Houd hierbij rekening met eventuele religieuze of culturele tradities.

Stap 4: Maak keuzes over de uitvaart

Er zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden bij het regelen van een uitvaart. Bijvoorbeeld of er een begrafenis of crematie plaats zal vinden, of er een rouwdienst zal zijn, welke muziek er gespeeld zal worden, of er bloemen zullen zijn, en zo verder. In overleg met het uitvaartcentrum kunt u deze keuzes maken.

Stap 5: Bepaal de rouwkaarten en rouwadvertenties

Het is gebruikelijk om rouwkaarten te versturen naar familie en vrienden om ze op de hoogte te stellen van de uitvaart. Ook kunt u een rouwadvertentie plaatsen in de krant. Het uitvaartcentrum kan u hierbij helpen.

Stap 6: Regel persoonlijke aandenkens

Soms is het fijn om persoonlijke aandenkens te hebben van de overledene. Dit kan bijvoorbeeld een fotoalbum zijn met foto’s van de overledene of een speciaal gedicht of lied dat tijdens de uitvaart zal worden voorgelezen. Het is ook mogelijk om een speciaal object of sieraad te laten maken als herinnering aan de overledene.

Stap 7: Regel de verzorging van de overledene

Het uitvaartcentrum kan u helpen met de verzorging van de overledene. Dit kan bijvoorbeeld het aankleden van de overledene zijn of het maken van een opbaarplaats. Het is belangrijk om hier voldoende tijd voor te nemen, zodat alles op een waardige manier gedaan kan worden.

Stap 8: Bepaal de vervoersroute

In overleg met het uitvaartcentrum kunt u de vervoersroute bepalen voor de overledene. Dit kan bijvoorbeeld vanuit het uitvaartcentrum naar de begraafplaats of het crematorium zijn.

Stap 9: Regel vervoer voor familie en vrienden

Het is ook belangrijk om te regelen dat familie en vrienden naar de uitvaart kunnen komen. Dit kan bijvoorbeeld door een bus te regelen of door afspraken te maken met familie en vrienden om samen te rijden.

Stap 10: Zorg voor emotionele ondersteuning

Het regelen van een eigen afscheid kan emotioneel zwaar zijn. Zorg daarom voor voldoende emotionele ondersteuning voor uzelf en uw familie. Dit kan bijvoorbeeld door een rouwbegeleider in te schakelen of door gesprekken te hebben met vrienden en familie.

Door de bovenstaande stappen te volgen, kunt u een waardig afscheid regelen voor uw dierbare.