Wat is een afbreekbare urn?

Rituele wassing

Een afbreekbare urn is een speciaal ontworpen bewaarplaats voor as van overledenen die op een milieuvriendelijke manier teruggegeven kan worden aan de natuur. Dit soort urnen zijn gemaakt van natuurlijke materialen die, na verloop van tijd, op een biologisch afbreekbare manier ontbinden.

Waarom kiezen voor een afbreekbare urn?

Bij het kiezen van een laatste rustplaats voor een dierbare, willen veel mensen een keuze maken die zowel respectvol is voor de overledene als voor het milieu. Een afbreekbare urn biedt deze mogelijkheid. Hier zijn enkele redenen waarom:

 1. Milieuvriendelijkheid: Deze urnen zijn gemaakt van organische en duurzame materialen zoals klei, zout of biologisch afbreekbaar plastic. Ze laten geen schadelijke stoffen achter in het milieu.
 2. Natuurlijke teruggave: Bij het begraven ontbindt de urn geleidelijk, waardoor de as van de overledene op een zachte manier terugkeert naar de aarde.
 3. Diverse opties: Er zijn verschillende soorten afbreekbare urnen beschikbaar, waaronder zee-urnen, die speciaal zijn ontworpen voor asverstrooiing in het water.

Hoe werkt een afbreekbare urn?

Een afbreekbare urn werkt op een vrij eenvoudige manier. De as van de overledene wordt in de urn geplaatst, die vervolgens kan worden begraven of in water kan worden geplaatst. Afhankelijk van het materiaal waarvan de urn is gemaakt, begint het ontbindingsproces na een bepaalde tijd. Zee-urnen lossen bijvoorbeeld op in water, terwijl andere urnen in de grond ontbinden.

Deze urnen zijn vervaardigd uit materialen die op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier kunnen ontbinden. Enkele van de meest voorkomende materialen waaruit een afbreekbare urn gemaakt kan zijn, omvatten:

 1. Papier en karton: Deze urnen worden vaak met de hand gemaakt en kunnen prachtige ontwerpen en patronen bevatten. Ze zijn bedoeld voor korte bewaring of snelle teruggave aan de natuur.
 2. Zout: Zouturnen zijn specifiek ontworpen voor waterceremonies. Ze lossen op in water, wat zorgt voor een zachte en milieuvriendelijke verspreiding van de as in zeeën, meren of rivieren.
 3. Klei of keramiek: Deze urnen zijn vaak biologisch afbreekbaar en worden gebruikt voor zowel land- als waterbegravingen. De tijd die nodig is om af te breken kan variëren afhankelijk van de omstandigheden.
 4. Bioplastics: Sommige urnen zijn gemaakt van biologisch afbreekbare kunststoffen die na verloop van tijd in de aarde afbreken zonder schadelijke stoffen achter te laten.
 5. Hout: Hoewel houten urnen langer duren om af te breken dan sommige andere materialen, zijn ze nog steeds een biologisch afbreekbare keuze. Ze worden vaak gekozen vanwege hun natuurlijke uitstraling en gevoel.

Het kiezen van het juiste materiaal hangt af van persoonlijke voorkeur, de gewenste locatie van begraving of verspreiding, en hoe snel men wil dat de urn afbreekt. Het is altijd belangrijk om met leveranciers of uitvaartprofessionals te overleggen om de best mogelijke keuze voor uw specifieke behoeften te maken.

Hoe lang duurt het voordat een biologisch afbreekbare urn ontbindt?

De tijd die nodig is voor het ontbindingsproces varieert afhankelijk van het type urn en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen kunnen zee-urnen binnen enkele uren tot dagen oplossen, terwijl urnen die in de grond zijn begraven, maanden tot jaren kunnen duren om volledig te ontbinden.

Wat zijn de voordelen van een afbreekbare urn?

De keuze voor een afbreekbare urn komt met diverse voordelen:

 1. Respect voor de natuur: Door te kiezen voor een biologisch afbreekbare optie, geven families en dierbaren blijk van respect voor de natuur en het milieu.
 2. Geen blijvende impact: Afbreekbare urnen laten geen permanente markeringen of materialen achter in het milieu.
 3. Rituele betekenis: Veel mensen vinden troost in het idee dat de as van hun dierbaren op een natuurlijke manier terugkeert naar de aarde of de zee.

Conclusie

Het kiezen van een afbreekbare urn is een bewuste en respectvolle keuze voor zowel de overledene als voor onze planeet. In een tijd waarin duurzaamheid en zorg voor het milieu centraal staan, biedt een biologisch afbreekbare urn een liefdevolle en eervolle manier om onze dierbaren te gedenken, terwijl we ook zorg dragen voor de wereld om ons heen.