De nieuwste uitvaarttrends

wat-is-natuurbegraven

We weten het allemaal. Ooit komt er een eind aan het leven. Denken we hier wel vaak en goed genoeg over na? Pas als de dood dichtbij komt, wordt er vaak pas over nagedacht. De uitvaartwereld staat niet stil, ook in deze branche zijn er veel ontwikkelingen om te kunnen blijven voldoen aan de wensen van de nabestaanden. Elk persoon is uniek en daarom wil je natuurlijk dat een uitvaart een mooie weerspiegeling is van zijn of haar leven.

Hieronder staan een aantal trends van de afgelopen jaren omschreven.

Milieuvriendelijke begrafenissen

Bij het afsluiten van de uitvaartverzekering kan je aangeven dat je begraven wilt worden. In tegenstelling tot vroeger, wordt er tegenwoordig steeds meer rekening gehouden om dit op een milieuvriendelijke manier te doen. Dit komt doordat duurzaamheid momenteel een groot maatschappelijk probleem is in onze wereld en mensen hun steentje willen bijdragen waar dit mogelijk is. Je kan hierbij denken aan een kist die biologisch afbreekbaar is of een urn waarbij je een milieuvriendelijke crematie krijgt, maar er is ook een mogelijkheid om te kiezen voor een natuurbegraafplaats. Hierbij word je letterlijk in de natuur begraven. Er zijn momenteel geen begraafplaatsen die gespecialiseerd zijn in milieuvriendelijke begrafenissen.

Het bespreken van de dood

Tegenwoordig wordt het spreken over de dood steeds minder verzwegen. We weten allemaal dat het eraan komt en zijn er in de loop der jaren steeds nuchterder over gaan praten. Deze nuchterheid kan komen, doordat mensen kunnen denken dat praten over de dood angst vermindert of om hun laatste fase gerust tegemoet te gaan. Naarmate de jongeren ouder worden, komen zij steeds meer in contact met de dood van naasten. De jongeren willen controle hebben over hoe zij het leven willen afsluiten. Dit doen zij door gesprekken te voeren met naasten of met vrienden. Deze gesprekken kunnen ertoe leiden dat nabestaanden makkelijker beslissingen kunnen nemen voor de overledene  na de dood.

Persoonlijke uitvaarten

Vroeger was vrijwel elke uitvaart hetzelfde. De traditionele uitvaart was, in vergelijking met nu, een kleine groep van familie en goede vrienden die op de begrafenis kwam. Tegenwoordig is geen enkele begrafenis meer hetzelfde, iedereen heeft zijn eigen unieke manier om dit in te vullen voor de overleden persoon. De laatste jaren geven mensen hun eigen invulling, wat af kan wijken van het traditionele afscheid. Voorbeelden hiervan kan zijn:

  • Het vieren van een begrafenis, in plaats van het betreuren
  • Gebruik maken van verschillende Dj’s/artiesten tijdens de begrafenis
  • Geen dresscode, iedereen is vrij om te komen in de kleding waar hij/zij zich fijn in voelt
  • Een eigen ontworpen grafsteen of urn
  • Het rouwvervoer dat bij de persoon past

Wat hieruit blijkt is dat de wensen van de persoon in de loop der jaren belangrijker zijn geworden, dan het volgen van traditie of de wensen van de familie. Het wordt steeds meer en beter afgestemd op de overleden persoon.

Begraven/gecremeerd worden in je geboorteplaats

Letterlijk terug naar de plek waar je geboren bent. Dit is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit kan komen door de emotionele binding die de persoon had met deze plaats of wat hij/zij hier heeft meegemaakt. Steeds meer mensen willen begraven of gecremeerd worden in de plaats waar ze geboren zijn, in plaats van begraven te worden in hun laatste woonplaats. Dit kan betekenen dat overleden personen soms over grote afstanden vervoert dienen te worden.

Livestream

Door COVID-19 komt de livestreamtrend steeds vaker voor. Mensen die beperkt worden om de ceremonie bij te wonen, krijgen nu de optie om de uitvaart via een livestream te bekijken. Dit kan bijvoorbeeld op Facebook of YouTube. Door COVID-19 mochten mensen niet bij elkaar zijn en werd er dus gezocht naar een alternatief.

Ook nu de maatregelen betreft COVID-19 zijn opgeheven, komt het nog steeds voor dat mensen liever via een livestream komen kijken, dan in een grote groep aanwezig te zijn. De technologie van nu geeft ons de mogelijkheid om over de hele wereld aanwezig te zijn voor een geliefd persoon. De verwachting is dat deze trend als standaard zal worden aangeboden in de toekomst.

Concluderend

Al met al is de dood een bijzondere afsluiting van ons leven. We weten allemaal dat het ooit gaat gebeuren, maar toch blijft het iets waar je je niet volledig op kunt voorbereiden. Denk dus ruim van te voren na over wat je wensen zijn voor jouw afscheidsceremonie. Op deze manier geef je jouw nabestaanden handvatten na je overlijden.